24 mai 2020

Conuri roșii și sirop




Molidul o specie din familia coniferelor
care pot atinge înălțimea până la 50 m  și diametrul trunchiului până la 1-1.5 m, cu coroană piramidal, permanent verde, cu frunze sub forma de ace, culoare verde inchis.  
 
Florile molidului sunt unisexuat-monoice, cele mascule producând mult polen, adevăraţi nori galbeni în bătaia vântului, primăvara.
   Florile femele se transformă în conuri, în solzii cărora se adăpostesc seminţele
       

Mugurii sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice mai ales în cazul bolilor de plămâni, ajutând la calmarea tusei, într-o pădure de brad poţi beneficia, în mod gratuit, de inhalaţii cu uleiuri volatile naturale. Totul este mai intens în timpul formării mugurilor, respectiv la sfârşitul lunii mai. Din ei se poate obține un sirop extrem de benefic pentru sanatate

Reteta sirop

- 500 g conuri de pin,
-250 g muguri de pin
– 1 kg de zahar
-1,25 l apa

Conurile si mugurii de pin se spala sub jet de apa rece
Se pun intr-un vas si se  acopera cu apa, se dau la rece in frigider 2 zile.
Apoi se fierb pana cand se inmoaie. Dupa ce s-au racit, vasul se acopera si se pune  la frigider , o zi.
A doua zi se strecoara, zeama rezultata se va fierbe impreuna cu zaharul
pana cand se leaga(se ingroasa). Se pune in sticle si se da la dunzi

sau

Pui un strat de miere un strat de conuri si tot asa. Ii lasi la intuneric, la macerat 10 zile si apoi se strecoara . Se poate consuma ca si siropul o lingurita-doua pe zi sau cu apa minereala -sifon ca si suc. Va doresc multa sanatate




 V

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

valea crisului